Dla smakoszy serników

Lubisz bitą śmietanę? A ciastko typowo sernikowe? Jeśli tak to się świetnie składa! Bo mamy coś dla ciebie dzisiaj co może ci się spodobać.

Sernik na bitej śmietanie

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budynki śmietankowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kilograma półtłustego twarogu
  • 200 gram kremówki
  • półtorej szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • sól
  • 100 gram miękkiego masła
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

 

Wstępne przyrządzanie

Zaczniemy od przesiania obu mąk z 1 szklanką cukru pudru i połową łyżki cukru waniliowego, jak i proszkiem do pieczenia. Dodatkowo dodaj tam 100 gram miękkiego masła, jajko i zgnieć to wszystko razem ze sobą. Spód tortownicy wylep ciastem i starannie po nakłuwaj, po czym wstaw to wszystko do piekarnika na 10 minut, rozgrzanego już wcześniej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie otwórz piekarnik i ostrożnie wyciągnij tortownicę z piekarnika i postaw w odpowiednim miejscu na stole, w celu schłodzenia jej.
W tym czasie weź do ręki resztę pozostałych ci jajek i oddziel żółtka od białek. Do twarogu dodaj pozostałe ci składniki cukru, a następnie to utrzyj w użytej przez ciebie misce. Gdy to już zrobisz zacznij stopniowo dokładać tam żółtka oraz wsypuj proszek budyniu. Taką mieszankę utrzyj na jednolitą i gładką masę.

Najwięcej czasu zejdzie na pieczenie

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie dodaj ją do masy serowej. Miksuj na niskich obrotach tylko w celu połączeni składników. Ale postaraj się nie robić tego za długo. Pozostałe ci z wcześniej białka ubij z szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dołóż ją do masy serowej i wymieszaj delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę serową wysmaruj spód ciasta i jego wierzch. Przygotuj sobie piekarnik na 190 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 20 minut. Sernik w tym czasie powinien urosnąć na całej powierzchni. Następnie obniż temperaturę w piekarniku do 150 stopni i piecz przez kolejną godzinę, aż do momentu charakterystycznego zezłocenia się górnej części ciasta. Gdy dostrzeżesz tą zmianę, wyłącz piekarnik ale pod żadnym pozorem nie otwieraj go jeszcze! Zostaw je tam na kolejne 30 minut. Po tym czasie lekko uchyl drzwiczki od twojego piecyka i w takim stanie zostaw tam swój wypiek przez jeszcze kolejny kwadrans. Po tym czasie będziesz mógł wyciągnąć swoje słodkości, lekko schłodzić, po czym podać gościom.

  • Magda

    Dziękuje za przepis. Ostatnio wykorzystałam go w niedziele, gdy rodzice nas odwiedzili. Wszyscy byli zachwyceni jego smakiem.

  • herkules

    Co jak co, ale sernik to najlepsze ciasto jaki istnieje moim zdaniem