Czekoladowe lizaki z dodatkami – domowa produkcja

Czekoladowe lizaki – dwa typy

Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować domowe czekoladowe lizaki z dodatkami. Takie lizaki to świetny pomysł na prezent dla babci lub dziadka. Dlatego też, z racji tego, że mają oni często problemy z gryzieniem – przygotujemy dwa rodzaje lizaków – z orzechami i z kawałkami owoców – można też wymieszać je 🙂

Co będziemy potrzebowali

Na pewno musimy zakupić:

  • patyczki – można je zakupić na allegro – drewniane lub plastikowe
  • czekolada mleczna ciemna – cała tabliczka
  • czekolada mleczna biała – cała tabliczka
  • 100 gram orzechów laskowych
  • 150 gram owoców suszonych – najbardziej smakują truskawki oraz maliny
  • folia aluminiowa

czekoladowe lizaki

Lizaki czekoladowe z dodatkami – sposób przygotowania:

Na sam początek musimy przygotować foremki z folii aluminiowej. Urywamy po 4 plastry folii o wymiarach 8 cm na 8 cm i kładziemy je jedno na drugim. Następnie zaciskamy pięść tak aby swobodnie wsadzić do środka palec. Kładziemy na wierzchu folię i dociskając palcem – wciskamy ją do środka. Mamy gotową jedną foremkę na wnętrze czekolady. Należy uważać aby folia nam się za bardzo nie pofalowała – jeżeli posiadamy zdolności manualne – można samodzielnie przygotować taką foremkę.

Jeżeli przygotowujemy lizaki z orzechami – należy je najpierw skruszyć przy użyciu blendera. Nie możemy z nich zrobić piasku – kawałki muszą mieć minimum 3 milimetry średnicy.

Przygotowanie wnętrza naszego lizaka jest bardzo łatwe – rozpuszczamy ciemną czekoladę w metalowej misce (nalewamy do garnka gorącą wodę tak aby do środka można było wsadzić metalową miskę – musi się ona znajdować w wodzie!) – gdy ją już rozpuścimy – wsypujemy suszone owoce lub orzechy i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do naszych wcześniej przygotowanych foremek. Warto odczekać aż masa lekko stwardnieje – lizak będzie stał prosto. Wkładamy do lodówki do ostygnięcia.

Gdy nasze lizaki ostygną – czyli będą twarde na całej powierzchni, ściągamy folię aluminiową i przygotowujemy polewę. Ponownie rozpuszczamy czekoladę – tym razem białą – jeżeli chcemy – możemy dodać do niej również owoce  lub orzechy.  Gdy nasza polewa się rozpuści – zostawiamy do lekkiego ostygnięcia (optymalna temperatura – 40 stopni) i od góry zamaczamy w polewie lizaki. Następnie wykładamy je na folię aluminiową i wkładamy do lodówki.

Nasze czekoladowe lizaki są gotowe! Smacznego!

  • Marii

    Przyda się, dzięki 🙂