Produkcja lizaków – jak się tworzy lizaki?

Jak się tworzy lizaki? Dlaczego produkcja lizaków w Polsce jest bardzo duża?

Wielu z was zadaje sobie to pytanie – jak się tworzy lizaki? Oraz dlaczego produkcja lizaków jest tak mała? Dzisiaj odpowiem tylko na pierwsze pytanie. Produkcja lizaków jest bardzo łatwa – w domowych warunkach trzeba jej poświęcić dużo czasu – z uwagi na brak specjalistycznych maszyn. Nie wiele rzeczy nawiązuje w tak dużym stopniu do dzieciństwa jak lizaki – jaskrawe słodkości umieszczone na patyku. To właśnie one, na samą myśl przypominają nam smaki z dzieciństwa – słodkie lizaki o smaku oranżady lub pysznych owoców. Jak można stworzyć je w domu, przy użyciu naturalnych i zdrowych składników? Musimy skorzystać z olejków aromatycznych dostępnych w większości sklepów ze zdrową żywnością – nie będą wtedy oparte na alkoholu – więc smak nie wyparuje w miarę przygotowywania masy.

produkcja lizaków jak się tworzy lizaki w domu

Rzeczy potrzebne do przygotowania lizaków.

Produkcja lizaków będzie wymagała od nas następujących rzeczy:

  • 12 patyków do lizaków – można je zakupić przez internet
  • 1 szklanka cukru (czyli około 250 gram)
  • 1/2 szklanka wody (około 250 – 200 mililitrów wody przegotowanej)
  • 2 łyżki płynnego syropu kukurydzianego
  • 13 kropli olejków aromatycznych zakupionych w sklepie ze zdrową żywnością (należy pamiętać aby wybrać te olejki, bez alkoholu!)

Proces przygotowania

Sposób w jak się tworzy lizaki jest bardzo łatwy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Patyczki które zakupiliśmy układamy w odległości ok. 10 centymetrów od siebie. Do dużego garnka wlewamy wodę, cukier i syrop kukurydziany. Włączamy średni palnik i podgrzewamy. Masę należy ciągle mieszać dopóki cukier się nie rozpuści. Gdy już się rozpuści – zagotuj dopóki nie osiągnie temperatury 160 stopni Celsjusza. Zostaw do ostygnięcia jednocześnie dodając olejki. Należy dodawać je bardzo powoli i cały czas mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nałóż masę łyżką na każdy patyczek tworząc plamę o szerokości 4 – 6 centymetrów oraz wysokości do 2 centymetrów. Zostawić do ostygnięcia i całkowitego stwardnienia.  Po stwardnieniu, delikatnie ściągamy papier. Warto owinąć lizaki folią spożywczą.