Owoce w czekoladzie – czyli coś nowego

owoce w czekoladzie

Kiedy znudziło nam się jedzenie różnego rodzaju czekolad, czekoladek, pralinek, batoników i innych słodyczy z czekolady zaczynamy czuć pewien niedosyt. Z jednej strony chcielibyśmy zjeść coś czekoladowego, a z drugiej wydaje nam się, że wszystkiego już spróbowaliśmy. To oznaka tego, że jesteśmy przesyceni zwykłą, słodką czekoladą. Czas na coś nowego, czyli owoce w czekoladzie. Co w nich takiego wyjątkowego? Świeżość i kontrast smaku. Czekolada to produkt raczej długoterminowy. Wykorzystanie czekolady w jedzeniu owoców nadaje jej powiew świeżości, rześkości smaku. Soczyste owoce w połączeniu z twardą czekoladą, to jest coś pysznego. Dodatkowo kwaskowaty smak owoców dobrze się załamuje ze słodkim smakiem czekolady.

Najlepsze owoce do jedzenia z czekoladą

Wśród najbardziej popularnych owoców maczanych w czekoladzie znajdują się truskawki i banany. Truskawki w czekoladzie są symbolem romantycznych wieczorów, walentynek i wszystkiego co związane z miłością. Banany raczej są kojarzone z rozrywką, wesołymi miasteczkami, gdzie można je kupić na patyku, oczywiście uprzednio oblane czekoladą. Jednak właściwie w temacie owoców z czekoladą ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia i smaki. Owoce w czekoladzie nie muszą być nudne. Możemy je łączyć ze sobą i wybierać dowolne na jakie nam przyjdzie ochota. Dodatkowo można z nich wykonać naprawdę ciekawie wyglądające desery. Wiśnie zamoczone w czekoladzie z odstającymi ogonkami. Ananas pokrojony w plastry i dokładnie oblany czekoladą. Najlepiej wybierać sezonowe owoce, by były jak najświeższe i pozbawione konserwantów.

Suszone czy świeże owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie nie muszą być tylko i wyłącznie świeże i soczyste. Możemy do tego celu wykorzystać także suszone morele, śliwki, wiśnie, pomarańcze i inne owoce. Jest to dobre rozwiązanie na zimowe wieczory, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców, a akurat najdzie nas ochota na coś podobnego.

Do wykonywania owoców w czekoladzie najlepiej jest wykorzystywać gorzką czekoladę. Jest to najbardziej naturalna czekolada, która dobrze komponuje się ze wszystkim. Jednak jeżeli mamy inne upodobania co do rodzaju czekolady, owoce także wyjdą pyszne.