Egipskie dania w polskiej kuchni – Ryż po arabsku

Egipskie dania – również na naszych talerzach

Pomimo tego, że państwo wielkich piramid leży setki kilometrów od Polski, to egipskie dania cieszą się popularnością w naszym kraju. Swoją renomę zawdzięczają w głównej mierze swojemu egzotycznemu smakowi oraz łatwości w przygotowaniu. Dodatkowym walorem jest szybkość przygotowania oraz mała ilość składników. Dzisiaj przyjrzymy się popularnym daniom z Egiptu.

Ryż po arabsku

Jak sama nazwa wskazuje, jest to ryż wymieszany z mięsem schabowym oraz odpowiednio doprawiony. Dokładnie na porcje dla trzech osób, potrzeba: około 400 gram ryżu, 350 gram mięsa schabowego (może być inne – ważne żeby było masywne i zbite), 2 średniej wielkości cebule (około 150 gram), połowa zielonej papryki i połowa czerwonej papryki (w sumie około 150 gram), 300 gram pieczarek,  około 60 gramów orzeszków ziemnych,  dwie łyżeczki curry (około 75 gram),  dwie duże łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Mięso dokładnie myjemy oraz marynujemy przy pomocy soli, pieprzu i curry. Kroimy w słupki – 5 centymetrów szerokości, 2 centymetry długości i 3 centymetry wysokości. Połowę odmierzonej oliwy z oliwek wlewamy na patelnie i smażymy na niej mięso – musi się ono dobrze upiec i lekko usmażyć na wszystkich stronach. Mięso ściągamy na bok a na pozostałej oliwie smażymy cebulę która musimy pokroić w kostkę oraz pieczarki pokrojone w połówki plastrów. Cebula z pieczarkami musi się lekko zeszklić. Gotujemy ryż. Pod koniec gotowania (gdy w garnku nie będzie już wody) dosypujemy resztę curry. Na patelnię z cebulą i pieczarkami wrzucamy mięso – rozpoczynamy ponowne smażenie. Tym razem dodajemy pokrojone w kostkę papryki a także zmielone w młynku orzeszki ziemne. Orzeszki nie mogą być zmielone na pył! Gdy już wymieszamy wszystkie składniki, wrzucamy na patelnie ryż i dokładnie mieszamy. Powstały sos idealnie komponuje się z ryżem i warzywami. Potrawa jest idealna na święta a dzięki słodkim paprykom na pewno wszystkim zasmakuje. Zamiast ryżu można zastosować mały lub drobny makaron. Jeżeli ktoś jest uczulony na orzechy – można z nich zrezygnować dodając odrobinę sezamu.

ryż po arabsku egipskie dania

 

 

 

 

 

Źródło: http://gotowanie.onet.pl/